Schoorsteentechniek

Schoorsteenvegen

Om problemen aan uw schoorsteenkanaal te voorkomen is het belangrijk uw schoorsteen jaarlijks te laten vegen. Vanzelfsprekend geldt dit voor hout-gestookte kanalen, zoals open haard, houtkachel en allesbrander. Maar ook als u een gaskachel heeft, is het essentieel het kanaal regelmatig te laten reinigen. 

Hoe gaan wij te werk?

Wij kunnen uw schoorsteenkanaal op 2 manieren vegen.

 • Vanaf het dak;  dit is de ouderwetse manier. Wij laten een veeglijn met borstel en kogel door het kanaal naar beneden zakken. 
 • Van onderaf; uw afvoer wordt middels de modernste technieken van onder naar boven gereinigd. Wij gebruiken hierbij een wisser met nylon borstel.

Voor beide technieken geldt dat uw schoorsteen weer schoon en veilig is. Na het uitvoeren van de werkzaamheden ontvangt u van ons een veegbewijs per email. Deze kan van nut zijn voor uw verzekering.

Jaarlijkse reminder

Als u tevreden bent over onze werkzaamheden, dan bieden wij de service om u geheel vrijblijvend per email ter herinneren aan uw onderhoudsafspraak. Hiervoor kunt u het jaarlijkse reminder formulier invullen.

Ontstoppen kanalen/nest verwijderen

Schoorsteen- en ventilatiekanalen zijn gewilde plaatsen voor vogels om te nestelen. Buiten het brand- en koolmonoxidegevaar, kunnen deze nesten voor meer ongemakken zorgen. Denk bijvoorbeeld aan stank en geluidsoverlast. Door verstopping kunnen rookgassen niet meer het kanaal uit en komen terug in de woning, met alle gevolgen van dien. Wanneer u denkt dat uw schoorsteen verstopt is, adviseren wij u dringend om niet meer te stoken.

Hoe gaan wij te werk?

 • Het nest verwijderen wij vanaf het dak of vanaf de leefruimte, afhankelijk van de situatie.
 • Wij beschikken over speciale nestboren om het nest te verwijderen.
 • Na afloop vegen wij de schoorsteen om er zeker van te zijn dat het gehele nest verwijderd is.
 • Ter voorkoming van herhaling plaatsen wij een vogel-werende kap op het kanaal.

Wij ontstoppen uw schoorteen pas wanneer het nest leeg is en jonge vogels zijn uitgevlogen.

Schoorsteentechniek Vittali

Camera inspectie

Door onderhoud te plegen aan het schoorsteen- en/of ventilatiekanaal,  verklein je de kans op een schoorsteenbrand of verstopping. Hoe veilig het kanaal echt is, constateer je door middel van het uitvoeren van een camera inspectie. Er zijn meerdere redenen waarom een camera inspectie aan het kanaal zinvol is. 

 • Schoorsteenbrand

Wanneer u een schoorsteenbrand heeft gehad, is het verstandig om een camera inspectie uit te laten voeren. Wanneer de brand het kanaal dusdanig heeft aangetast dat er niet meer veilig gestookt kan worden, dan kunt u een stookverbod opgelegd krijgen tot de camera inspectie is uitgevoerd en de huidige staat van het kanaal bekend is. Wij zullen u in een rapportage een advies en oplossing aanreiken. Onze rapportage kunt u gebruiken voor uw brandverzekering.

 • Renovatie

Als u in uw woning een open haard, houtkachel of cv-installatie wilt plaatsen, wilt u natuurlijk weten of u veilig op het kanaal kunt stoken. Met behulp van een professionele camera met roterende kop kunnen wij het kanaal van boven tot onder inspecteren en controleren op eventuele gebreken. Na afloop van de inspectie doen wij u een rapportage met foto’s toekomen over de staat van uw rookkanaal. Indien er vervolgwerkzaamheden nodig zijn aan het kanaal, dan voorzien wij u van een duidelijk advies en desgewenst een offerte voor het uitvoeren hiervan.

 • Rookoverlast

Wanneer buren in uw omgeving last hebben van rook vanuit uw schoorsteen, dan kunnen wij door middel van camera in uw schoorsteen vaststellen wat de reden is. Wij kunnen bijvoorbeeld constateren dat met een simpele oplossing zoals het oplengen van het schoorsteenkanaal, de rookoverlast verholpen kan worden. 

 • Calamiteiten

Er zijn verschillende calamiteiten welke wij in een schoorsteenkanaal kunnen aantreffen. Denk bijvoorbeeld aan aangetast voegwerk, afgebroken stenen, verstoppingen en vernauwingen. Maar ook ongewenste materialen of (dode) dieren komen wij regelmatig tegen.

 • Aanschaf nieuwe CV-ketel

Wanneer u besloten heeft een nieuwe CV-ketel aan te schaffen, dient in de meeste gevallen ook het rookgasafvoerkanaal vervangen te worden. Een nieuw rookgasafvoerkanaal kunnen wij voor u plaatsen. In dat geval voeren wij eerst een camera inspectie uit, om de huidige staat van het kanaal in kaart te brengen in een inspectierapport. Meer hierover kunt u hier lezen.

Hoe gaan wij te werk?

 • Vanaf het dak laten wij onze camera het kanaal inzakken. Dak toegang is dus noodzakelijk.
 • Met de camera maken wij schermfoto’s van de staat van het kanaal. Deze worden in een rapportage verwerkt. Wij nemen geen bewegende beelden op. 
 • Na het uitvoeren van de inspectie maken wij een rapportage van onze bevindingen. In de rapportage houden wij rekening met uw situatie en wensen en zorgen voor duidelijkheid over uw rookkanaal.

 

Schoorsteentechniek

Schoorsteenkappen

Tijdens het stoken kunnen zich problemen voordoen. De meest gehoorde klachten zijn de volgende:

 • De afvoer regent in
 • De rook slaat terug en ik heb hier nooit eerder last van gehad. Dit is ontstaan toen mijn buren een nieuwe dakopbouw hadden geplaatst. 
 • Af en toe slaat de kachel uit
 • Bij bepaalde wind ruik ik onwenselijke geuren van mijn buren
 • De trek van het afvoerkanaal is matig of slecht
 • Ik hoor wel eens vogels in de afvoer ritselen
 • De CV-ketel lekt water langs de afvoer

Voor iedere bovenstaande situatie (of andere) kunnen wij u de juiste kap aanbieden. Neem gerust contact met ons op.