FAQ

Hoe vaak moet mijn schoorsteen worden geveegd?

Regelmatig vegen is belangrijk en voorkomt problemen tijdens het stoken, zoals brand of koolmonoxidegevaar. Het aantal veegbeurten per jaar hangt af van het stookgedrag. Wij adviseren het kanaal minimaal één keer per jaar door ons te laten vegen of controleren.

Er zit een vogelnest in mijn schoorsteen, wat moet ik doen?

U neemt contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in het verwijderen van vogelnesten uit schoorstenen. Wij doen dit met behulp van speciale nestboren. Om te voorkomen dat de vogels volgend jaar terugkeren, kunnen wij een vogel-werende kap op het kanaal plaatsen.

Ik krijg altijd hoofdpijn als mijn kachel brandt, hoe komt dat?

Ventileert u wel voldoende? Het is belangrijk dat wanneer uw kachel brandt, er goed geventileerd wordt. Het kan ook zijn dat uw schoorsteen verstopt zit. Verstopte schoorstenen kunnen gevaarlijk zijn. Er bestaat dan een kans dat er zich koolmonoxide in uw woning bevindt. Neem contact met ons op, zodat wij uw schoorsteen kunnen controleren op mogelijke verstoppingen. 

Wat is koolmonoxide eigenlijk? En waarom is het zo gevaarlijk?

Koolmonoxide (CO) is een levensgevaarlijk giftig gas dat u niet kunt zien, ruiken of proeven. Daarom wordt het ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding. Een verstopt of niet goed onderhouden schoorsteenkanaal kan koolmonoxide veroorzaken. Ook een niet juist aangesloten CV kan tot koolmonoxide leiden. Goed ventileren is áltijd belangrijk. Het onderhoud aan het ventilatiesysteem in uw woning is hierbij ook van groot belang.

Wanneer u last krijgt van vermoeidheid, verwarring, hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid, dan kan er sprake zijn van koolmonoxide in uw woning. Een teveel aan koolmonoxide leidt al snel tot bewusteloosheid en heeft bij niet tijdig ingrijpen onherroepelijk een dodelijke afloop. Vermoedt u de aanwezigheid van koolmonoxide in uw woning, zet dan direct de ramen wijd open, draai de gaskraan dicht en schakel hulp in.

Mijn buurman heeft rookoverlast van mijn schoorsteen, hoe kan dat?

Er kan van alles mis zijn met een rookkanaal. Er kunnen scheuren in het metselwerk zitten, stenen ontbreken, noem maar op. Zodra het rookkanaal gebreken heeft, vindt de rook de weg naar de buren vanzelf. Door het uitvoeren van een camera inspectie kunnen wij exact in kaart brengen wat de overlast veroorzaakt en waar in het kanaal het probleem zich bevindt. Wij zijn gespecialiseerd in het oplossen van alle voorkomende schoorsteenproblemen.

Ik heb gehoord dat gas geen roet geeft, waarom moet ik mijn schoorsteen dan nog laten vegen?

Dit verhaalt klopt niet. Overal waar ontbranding is, is roet aanwezig. Steek maar eens een lucifer aan, of hou papier boven een waxinelichtje. U zult zien dat er wel degelijk een zwarte aanslag verschijnt. Vroeger werd er veelal met kolen of olie gestookt. Later is men overgegaan op gas, maar werden de uit stenen opgemetselde schoorsteenkanalen niet aangepast. Er zat dus een dikke laag aanslag in de kanalen van de op kolen of olie gestookte toestellen. Gas heeft de nare eigenschap een chemische verbinding aan te gaan met deze dikke oude roetlaag. Het gevolg hiervan is dat de cementvoegen aangevreten zijn of soms helemaal weg zijn, waardoor stenen omlaag vallen en schoorsteentongen instorten. Het laten vegen of controleren van de schoorsteen van uw gaskachel is dus zéker van belang.

Wat is creosoot?

Creosoot is een teerachtige, zeer brandbare laag die zich hecht aan de wanden van het rookkanaal. Creosoot ontstaat door onvolledige ontbranding van hout in uw kachel. Bij gebruik van vochtig hout en een te lage verbrandingstemperatuur, verbrandt het hout onvolledig. Niet verbrande rookdelen hechten zich aan de binnenkant van het rookkanaal en vormen een laag koolteer. Deze koolteer wordt creosoot genoemd. Rookkanalen met een knik moeten hierom extra goed geveegd worden. De kans op afzetting van creosoot is hierbij namelijk groter.

Ik denk dat mijn schoorsteen lek is, wat moet ik doen?

Allereerst zullen wij het kanaal voor u inspecteren door middel van een camera om te kijken of er inderdaad sprake is van een lek in uw schoorsteen. Om lekkages te verhelpen en uw schoorsteen weer naar behoren te laten functioneren, voorzien wij het kanaal van een RVS flexibele binnenvoering. Na het inbrengen van deze buis in uw rookkanaal kunt u weer veilig stoken. U kunt meer lezen over onze werkwijze onder ‘Installatietechniek’. 

Ik wil een houtkachel aanschaffen, hoe weet ik of mijn schoorsteen hier geschikt voor is?

Om erachter te komen of uw rookkanaal geschikt is om op te stoken dienen wij een camera inspectie uit te voeren. Mocht na onderzoek blijken dat het kanaal door gebreken ongeschikt is om op te stoken, dan kunnen wij een RVS flexibele binnenvoering plaatsen in het bestaande kanaal, waarna u kunt gaan genieten van uw houtkachel.

Ik wil graag een open haard in mijn woonkamer, maar heb geen schoorsteen. Wat nu?

Wij kunnen een geheel nieuw rookkanaal voor u creëren door middel van een RVS dubbelwandig (geïsoleerd) systeem. Het plaatsen van een dubbelwandig kanaal heeft als voordeel dat deze op vrijwel elke gewenste plek in huis kan worden gerealiseerd.

Ik heb een mistlamp nodig in mijn badkamer als ik gedoucht heb, wat kan ik hieraan doen?

Allereerst dient u goed te ventileren in uw woning. Ook ventilatiekanalen dienen onderhouden te worden. Wanneer het ventilatiekanaal schoon is, maar er toch mistbanken blijven ontstaan in uw badkamer, dan is de luchttoevoer en afvoer onvoldoende. Wij kunnen dit oplossen door een mechanische ventilator op het kanaal te plaatsen en deze aan te sluiten op het lichtnet. Over ventilatie in zijn algeheel kunt u meer lezen onder ‘Ventilatietechniek’

Ik heb schimmelvorming in mijn huis, hoe komt dat?

U moet beter ventileren. Wij hebben een paar wedervragen voor u. Kan er wel geventileerd worden? Zit er bijvoorbeeld wel een rooster in uw badkamerdeur? Of zit er wel een rooster in het raam? Als er geen goede luchttoevoer is, dan zal de luchtafvoer het ook niet goed doen. Ook is het verstandig om het ventilatiesysteem in uw woning onder de loep te nemen. Schone ventilatie zorgt voor een gezonde leefomgeving waardoor schimmel geen kans krijgt. Voor het onderhoud van de ventilatiekanalen in uw woning ben u bij ons aan het juiste adres.