Nieuws/media

Oog voor Detail: De Gek – de Volkskrant

‘Ronddraaien als een gek’. De oorsprong van deze uitdrukking vind je op het dak, waar schoorstenen ronddraaien, met – jawel – een ‘gek’ erop. Een reportage met Ras-Amsterdammer, Italiaan en zesde generatie schoorsteenveger Ramon Vittali die laat zien hoe mooi zijn ambacht eigenlijk is.

Levende bezems

Podcast van Rederij Lampedusa over “levende bezems”. Een interview met Ramon Vittali

Link naar interview

Geschiedenis

In 1838 vertrok vanuit het Noord-Italiaanse Druogno de veertienjarige Giovanni Vittali te voet naar Amsterdam om daar zijn geluk als schoorsteenveger te beproeven. Na veertien maanden arriveerde hij in Amsterdam waar hij als leerling schoorsteenveger aan de slag kon bij de, tevens uit Druogno afkomstige, familie Bonardi. Na zijn opleiding ontving hij een gouden zakhorloge en honderd zilveren guldens. Nadat hij getrouwd was bood zijn schoonvader hem een lening aan, waardoor zijn grootste wens in vervulling kon gaan.

In 1844 startte hij zijn eigen schoorsteenveegbedrijf. Sindsdien zijn er zes generaties verstreken en staat de zevende generatie alweer klaar om de onderneming met de naam Vittali voort te zetten.

Babes in business

SBS6-babe Sylvana IJsselmuiden loopt een dagje mee met één van onze schoorsteenvegers. Bekijk ons bedrijf tijdens de allereerste uitzending van dit programma.

Poster 170-jarig bestaan in Nederlands en Italiaans