Installatietechniek

RVS flexibele kanalen

Afvoerkanaal voor CV-ketels

Rookgassen van CV-ketels condenseren in de rookgasafvoerkanalen. Dit condenswater heeft een lage Ph waarde van circa 2. Dit relatief zure condenswater tast materialen zoals aluminium aan. Bij een langdurige aantasting ontstaat corrosie en zal het kanaal uiteindelijk doorrotten. Strengere regels zoals de NEN norm 3378-45_2017 maken inspectie naar slijtage van het afvoerkanaal noodzakelijk, zeker en juist wanneer u besluit uw CV-ketel te vervangen. In het kort houdt dit voor u in, dat een erkend installateur geen nieuwe CV-ketel zal (mag) installeren op een afvoerkanaal van 15 jaar en ouder. Het plaatsen van een nieuw rookgasafvoerkanaal voor uw CV-ketel kunnen wij voor u verzorgen.

Afvoerkanaal voor open haard, houtkachel, gaskachel enz.

Wanneer uw bestaande schoorsteenkanaal gebreken vertoont, bijvoorbeeld ten gevolge van brandschade, lekkage of ouderdom, dan kunnen wij deze voorzien van een rvs flexibele binnenvoering. Afhankelijk van de diameter van uw bestaande kanaal, kunnen wij deze flexibele buizen in elke gewenste diameter voor u plaatsen.*

Hoe gaan wij te werk?

  • Nadat wij een camera inspectie bij u hebben uitgevoerd en een inspectierapport met onze bevindingen en advies hebben uitgebracht, kunnen wij de flexibele buis plaatsen in het bestaande (schoorsteen)kanaal .
  • Wij plaatsen de rvs flex binnenvoering vanaf het dak het afvoerkanaal in. Hierna wordt deze gekoppeld aan uw stooktoestel. U beschikt nu over een compleet nieuw rookgasafvoerkanaal en u kunt weer veilig stoken.

De rvs flex waarmee wij werken is CE gecertificeerd, goedgekeurd volgens NEN 6062 en mag volgens het Bouwbesluit worden toegepast voor vaste brandstof. Onze buizen zijn ook 100% gas- en waterdicht en bestand tegen 1000+ graden. Veiliger is er niet.

*Wij leveren afvoerkanalen in diameters van 50mm tot 350mm.

CV-ketels

Als u een nieuwe CV-ketel aanschaft, dan kunnen wij het rookgasafvoerkanaal hiervoor verzorgen. Meestal worden wij aangestuurd door de leverancier van de ketel, waarna wij op die manier met u in contact komen. Wij werken samen met o.a. Feenstra en Warmland.

Een belangrijk onderdeel bij de aanleg van een nieuwe CV-ketel is de benodigde schone lucht. Vaak wordt schone lucht via de gevel naar binnen gehaald. Dit hoeft echter niet altijd. Er zijn situaties waarbij wij de afvoer concentrisch kunnen aansluiten. Dat wil zeggen, dat we de lucht uit hetzelfde kanaal halen als waar we de afvoer in plaatsen. Middels het plaatsen van een broekstuk en onze zelf ontworpen Vittakap, is het schone lucht probleem dan in 1 keer opgelost.

Installatietechniek

De 2e afvoer van links is een door ons geplaatste afvoer afgewerkt met een Vittakap.  

CLV systeem

Wat is een CLV systeem? CLV staat voor Combinatie Luchttoevoer en Verbrandingsgasafvoer.

Dit systeem komt vaak voor in flatgebouwen met meerdere woonlagen, zoals bijvoorbeeld een galerijflat en een appartementengebouw (VvE). Op elke verdieping van het gebouw zijn een of meerdere woningen met elk zijn eigen verwarmingsketel. Wanneer deze ketels per verdieping op hetzelfde luchttoevoer- en verbrandingsgasafvoerkanaal zijn aangesloten, spreekt men over een volledig CLV systeem. 

De meeste CLV systemen zijn in de jaren 90 geplaatst. Er werden toen vooral VR ketels op aangesloten. In de regel zijn deze systemen van aluminium gemaakt en hebben geen oneindige levensduur. Gezien de leeftijd is het dan ook noodzaak dat deze CLV systemen worden gekeurd. 

Praktijkvoorbeeld: een bewoner van een appartementencomplex heeft op eigen initiatief een nieuwe HR ketel laten plaatsen. Het bestaande aluminium afvoerkanaal heeft hij niet laten vervangen. De nieuwe HR ketel is, in tegenstelling tot de vorige VR ketel, veel meer condenserend. Dit condens bevat een zeer hoge zuurgraad welke zeer agressief reageert op het bestaande aluminium afvoerkanaal. Het kanaal zal uiteindelijk gaan lekken. Resultaat; levensbedreigende situaties binnen de woningen onderling.

Wij kunnen dit met een relatief simpele ingreep oplossen door ervoor te zorgen dat iedere woning een eigen individuele afvoer krijgt. Je voorkomt hiermee dat niet het gehele systeem hoeft te worden vervangen. Hiermee worden onnodig hoge kosten vermeden. Noodzakelijk is dat bij een dergelijke aanpassing alle etages meedoen.

CLV systeem

Oud CLV systeem

CLV systeem

Nieuw rookgasafvoersysteem in wording

CLV systeem

Door ons vernieuwd rookgasafvoersysteem

RVS dubbelwandige kanalen

Heeft uw woning geen bestaand schoorsteenkanaal, maar wilt u wel graag een open haard of houtkachel plaatsen, dan kunnen wij u hierbij helpen.

Door middel van een dubbelwandig (geïsoleerd) systeem, creëren wij een geheel nieuw rookkanaal in uw woning.  Het voordeel van plaatsen van een dubbelwandig kanaal is dat deze op iedere gewenste plek in de woning geplaatst kan worden. Wij adviseren u graag.